Dostava u roku 24/48 radnih sati!

8. Mart

Svake godine, 8. mart obilježava se kao Dan žena širom svijeta. Ovo je dan kada se slave dostignuća žena u društvu, politici, ekonomiji i kulturi. Ovo također pruža priliku za žene da se okupe i razmijene ideje i iskustva.

Međutim, mnogi ljudi ne znaju mnogo o istoriji ovog praznika i kako se razvio kroz vijekove. Ovdje su neke zanimljive činjenice o 8. martu i Danu žena koje možda niste znali:

  1. Prvi put se obilježio u SAD-u: Prvi put se Dan žena obilježio u Sjedinjenim Američkim Državama 1909. godine. Inicijativa je pokrenuta kako bi se obilježio dan kada su žene štrajkovale zbog loših radnih uvjeta u industriji odjeće.

  2. Međunarodni Dan žena: Dan žena prvi put se obilježio 1911. godine u Kopenhagenu, na Konferenciji internacionalnih žena. Danas se ovaj dan obilježava širom svijeta.

  3. Boje Dana žena: Boje Dana žena su ljubičasta, bijela i zelena. Ljubičasta simbolizira dostojanstvo i snagu, bijela čistoću i zelena nadu.

  4. Datum 8. mart: Datum 8. mart povezan je sa ženskim pravima još od 1917. godine, kada su ruske žene organizirale proteste i štrajkove za bolje radne uvjete i izbore. Ovaj dan kasnije je postao simbol za borbu za prava žena širom svijeta.

  5. Nobelove nagrade: Do sada je 57 žena osvojilo Nobelovu nagradu, uključujući Marie Curie koja je osvojila dvije nagrade, jednu za fiziku i jednu za hemiju.

  6. Prva žena na naslovnoj strani magazina Time: Prva žena koja se pojavila na naslovnoj strani magazina Time bila je Lou Henry Hoover, supruga predsjednika Herberta Hoovera, u martu 1929. godine.

  7. Prva žena u svemiru: Valentina Tereshkova postala je prva žena u svemiru 16. juna 1963. godine, kada je lansirana u orbitu oko Zemlje u svemirskoj letjelici Vostok 6.

  8. Ženska moda: Moda za žene stalno se mijenja, ali neke stvari ostaju iste. Na primjer, mala crna haljina Coco Chanel postala je klasik odjeće za žene, a traperice Levi's još uvijek su popularne i nakon više od 150 godina.

Ove zanimljive činjenice o 8. martu i Danu žena mogu nam pomoći da bolje razumijemo koliko su žene doprinijele svijetu, uključujući i modnu industriju. Danas, moda za žene igra veliku ulogu u industriji odjeće i ljepote, a žene su na čelu mnogih modnih brendova i dizajnerskih kuća.

Iako je 8. mart prvenstveno dan za slavljenje dostignuća žena, također je dan kada treba da se osvrnemo na prepreke s kojima se žene još uvijek suočavaju u društvu. Ove prepreke uključuju nejednakost u plaćanju, diskriminaciju na radnom mjestu, rodno zasnovano nasilje i mnoge druge probleme. Stoga je važno da se ovaj dan koristi kao prilika za borbu za prava žena i za promociju jednakosti i pravde.

Konačno, 8. mart je također sjajan dan da se posebno nagradi važne žene u vašem životu. To može biti vaša majka, baka, sestra, prijateljica, ili bilo koja druga žena koja je imala pozitivan utjecaj na vas. Možda ćete razmisliti o poklonu neke lijepo krojene haljine ili druge odjeće koju bi voljele nositi.



Ostavi komentar